Jõulutoidud ja veinid - kuidas neid kokku sobitada?

10.12.2024

Jõulud on aeg, mil tahame nautida head toitu ja veini koos lähedastega. Aga kuidas leida need täiuslikud paarid, mis tõstavad maitseelamuse uuele tasemele? 

Selles blogipostituses anname sulle praktilisi nõuandeid, kuidas sobitada Tridensi veinivaliku veinid erinevate jõuluroogadega.

Tervituseks vahuvein või šampanja

Serveeri tervitusjooki jahutatult 4-6°C Bordeaux tüüpi valgeveini pokaalist või vintage šampanja pokaalist.


Kui soovid lauale panna hapukapsad ja sealiha, on omal kohal kindlasti hea ja väärt Riesling või Pinot Blanc.

Tihti kulub head kõrgema happega Rieslingut või Pinot Blanci ka hapukapsa valmistamise juurde ja siinkohal on parim kooslus kõrge happesusega veinid (hapukapsas on happeline, tihti magusam), milles on olemas aromaatsus ja puuviljasus.

HAPUKAPSA JA SEALIHA JUURDE SOOVITAME

RIESLING VALIK:

  • PFAFF GOLDERT GRD CRU RIESLING - maitselt petroolisem, õlisem, keskmise täidlusega, mineraalne, tunda küpseid aprikoose, virsikuid.
  • DOMAINE DESOM RIESLING WORMELDANGE KÖPPCHEN - kuiv ja puuviljane, keskmise täidlusega, tunda küpseid troopilisi luuvilju ja puuvilju, tsitruseid, kollaseid ploome ja mineraalsust. Järelmaitse on pikk ja tsitruseliselt hea happesusega.
  • TESCH RIESLING "KÖNIGSSCHILD" - keskmisest täidlasem, mineraalne ja tsitruseliselt puuviljane, mille maitses on tunda rohelisi õunu, head mineraalsust, kollaseid luuvilju, küpseid tsitruselisi ja kuivatatud rohelisi ürte.

PINOT BLANC VALIKUD:

  • DOMAINE DESOM PINOT BLANC REMICH MAATEBERGMaitse on kuiv ja värske, hea puuviljase karakteriga valge vein. Maitses on tunda valgeid sõstraid, virsikuid, kollaseid õunu ja mineraalsust.
  • PFAFF PINOT BLANC - Värske, tunda küpseid virsikuid, kollast ploomi, hea happesus, järelmaitses tunda veidi röstisust.

 


Kui peolauale on mõte valmistada hanemaksa (foie gras) / pardimaksa/ kanamaksa pasteeti, siis on vajalik veiniriiulilt välja otsida magusamas stiilis valge vein.

MAKSAPASTEEDI JUURDE SOOVITAME


BÖFF A´LA TARTAR, VERIVORST, AHJUPRAED JA METSLINNULIHA

Kui oled näiteks eelnevatel aastatel pakkunud külalistele verivorstide juurde head Pinot Noir veini, siis käesoleval aastal soovitame proovida meie Ruffino Riserva Ducale Chianti DOCG veini Sangiovese viinamarjasordist. 

RUFFINO RISERVA DUCALE ORO CHIANTI CLASSICO DOCG - on mõnusalt marjane, mahlane, lopsakas, keskmise täidlusega ja sobib hästi ahjus küpsetatud verivorstide juurde, lisandiks kindlasti serveerida pohlamoosi!


Jõuluajal võiks koduses veinivalikus alati olemas olla paar head Pinot Noir veini, eriti kui perenaine valmistab jõululauale jõuluhane või jõuluparti.

JÕULUHANI VÕI -PART


ULUKI- VÕI LAMBALIHA

* Serveerimisel pea kindlasti silmas, et täidlasem vein saaks alati 1-2h enne avatud / dekanteeritud, et vein õhtusöögi ajaks oleks oma parimas hetkes. Serveeri Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist.

Peter Lehmann 8 Songs Shiraz on väga hea Austraalia Shiraz stiilinäide Peter Lehmann veinivalikust. Veinis on olemas jõulisus, marjasus, vürtsid ja pipar, järelmaitses tulevad kenasti esile sametised marja- ja vaaditanniinid. Väga hea kooslus ulukiliha, lambapraad, lambakints mis on madalal temperatuuril küpsetatud, kuna veinis on olemas omadused mida ulukiliha/ lambaliha enda kõrvale nõuab.

 


PANNA COTA, JUUSTUVALIK GORGONZOLA STIILIS, CREME BRULEE, PÄHKLI- VÕI ŠOKOLAADIPÕHISED MAGUSTOIDUD

 

Soovime teile häid maitseelamusi ja uusi avastusi!

Kui otsid veel inspiratsiooni, vaata kindlasti meie RIKKALIKKU JÕULUVALIKUT!