Riik | Itaalia |
---|---|
Piirkond | Friuli |
Marjasort | Friulano, Chardonnay, Sauvignon Blanc |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 13% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | Eugenio Collavini Viticoltori |
Kogus kastis | 6 |
Collavini veinimaja on loodud 1896.a. Põhja-Itaalias, Friulis ja on tänaseni Collavini perekonna omanduses. Tänapäeval juhib ettevõttet Luigi Collavini. Tänu Collavini perekonna pühendunud tööle on maailmas tuntuks saanud Ribolla Gialla viinamarjasort. Collavini veinid saavutavad väärikaid tunnustusi veinikriitikute poolt.
Rivignano 1896, siit algab Collavini veinimaja lugu, nende asutajast Eugenio Collavinist, mehest, kelle kirg oli kasvatada viinamarju. Veinimaja suutis ületada maailmasõdade perioodi, hoides veinimaja Collavini perekonna käes. Manilo Collavini tõi ettevõttesse kaasaegse veinivalmistamise, viies veinimaja Corno di Rosazzo mägedele. Siin sai temast Pinot Grigio veinivalmistamise eelkäija ning aastal 1971. lõi ta vahuveini Il Grigio ja Ribolla Gialla marjasordist vahuveini. Manilo Collavini meetodit (fermentatsioon horisontaalsetes autoklaavides, II fermentatsioon pärmisettel min.30 kuud) Ribolla Gialla marjasordist vahuveini valmistamiseks kutsutakse Friuli´s Collavini meetodiks.
Collavini perekonna sümboliks on väikesed taksikoerad, kes on osa perekonnast läbi aegade. Seda toredat traditsiooni kannab edasi Collavini veinimaja logo ja sümbol veinide esietiketil.
Tootmisviis | Friulano ja Chardonnay marjad kuivavad õlemattidel appasimento meetodil peaaegu kuivaks, seejärel toimub marjade pressimine. Sauvignon Blanc marjad sorteeritakse ja pressitakse õrnalt. Veinimeister valmistab kolmest marjasordist cuvée ja fermentatsioon toimub terasvaadis kontrollitud temperatuuril. |
---|---|
Värvus | Kuldkollane, kirgas |
Aroom | Aroomis varieeruvad puuviljad, troopilised viljad ning veidike mett. |
Maitse | Maitse täidlane, tunda nii puuviljasust, kerget mett , vaniljet, heas tasakaalus |
Toidusoovitus | Linnuliha, Metslinnud, Punane kala, Valge kala, Kergemad juustud |
Serveerimine | jahutatult 10-12°C Bordeaux tüüpi valgeveini pokaalist |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 6-8 aastat alates korjeaastast. |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |