Riik | Itaalia |
---|---|
Piirkond | Friuli |
Marjasort | Merlot |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 14% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | Eugenio Collavini Viticoltori |
Rivignano 1896, siit algab Collavini veinimaja lugu, nende asutajast Eugenio Collavinist, mehest, kelle kirg oli kasvatada viinamarju. Veinimaja suutis ületada maailmasõdade perioodi, hoides veinimaja Collavini perekonna käes. Manilo Collavini tõi ettevõttesse kaasaegse veinivalmistamise, viies veinimaja Corno di Rosazzo mägedele. Siin sai temast Pinot Grigio veinivalmistamise eelkäija ning aastal 1971. lõi ta vahuveini Il Grigio ja Ribolla Gialla marjasordist vahuveini. Manilo Collavini meetodit (fermentatsioon horisontaalsetes autoklaavides, II fermentatsioon pärmisettel min.30 kuud) Ribolla Gialla marjasordist vahuveini valmistamiseks kutsutakse Friuli´s Collavini meetodiks. Collavini perekonna sümboliks on väikesed taksikoerad, kes on osa perekonnast läbi aegade. Seda toredat traditsiooni kannab edasi Collavini veinimaja logo ja sümbol veinide esietiketil.
Rivignano 1896, siit algab Collavini veinimaja lugu, nende asutajast Eugenio Collavinist, mehest, kelle kirg oli kasvatada viinamarju. Veinimaja suutis ületada maailmasõdade perioodi, hoides veinimaja Collavini perekonna käes. Manilo Collavini tõi ettevõttesse kaasaegse veinivalmistamise, viies veinimaja Corno di Rosazzo mägedele. Siin sai temast Pinot Grigio veinivalmistamise eelkäija ning aastal 1971. lõi ta vahuveini Il Grigio ja Ribolla Gialla marjasordist vahuveini. Manilo Collavini meetodit (fermentatsioon horisontaalsetes autoklaavides, II fermentatsioon pärmisettel min.30 kuud) Ribolla Gialla marjasordist vahuveini valmistamiseks kutsutakse Friuli´s Collavini meetodiks.
Collavini perekonna sümboliks on väikesed taksikoerad, kes on osa perekonnast läbi aegade. Seda toredat traditsiooni kannab edasi Collavini veinimaja logo ja sümbol veinide esietiketil.
Tootmisviis | Viinamarjad korjatakse käsitsi oktoobrikuu I pooles, sorteeritakse ja pressitakse. Kääritamine koos kestadega kestab umbes kolm nädalat kontrollitud temperatuuril terastankides. Laagerdumine Allier tammevaatides 24 kuud ning edasine küpseminepudelis. |
---|---|
Värvus | Rubiinpunane, violetse alatooniga |
Aroom | Marjane ja lopsakas, tunda tumedaid luuvilju, musti ploome, vürtsi, lagritsat, küpsenud puuvilju. |
Maitse | Kuiv, marjane ja kompleksne, tunda pehmeid marja-ja tammevaadi tanniinine, keskmaitses eristatavad vürtsid, vaniljesus, liköörsus. Järemaitse pikk ja marjane. |
Toidusoovitus | BBQ lihad, Loomaliha, Lambaliha, Ulukiliha, Küpsed arenenud laabijuustud |
Serveerimine | Jahutatult 15-17 °C Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist. |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 10 aastat alates korjeaastast |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |