Riik | Itaalia |
---|---|
Piirkond | Friuli |
Marjasort | Schioppett ino Ribolla Nera |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 13.5% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | Eugenio Collavini Viticoltori |
Kogus kastis | 6 |
Collavini veinimaja on loodud 1896.a. Põhja-Itaalias, Friulis ja on tänaseni Collavini perekonna omanduses. Tänapäeval juhib ettevõttet Luigi Collavini. Tänu Collavini perekonna pühendunud tööle on maailmas tuntuks saanud Ribolla Gialla viinamarjasort. Collavini veinid saavutavad väärikaid tunnustusi veinikriitikute poolt.
Rivignano 1896, siit algab Collavini veinimaja lugu, nende asutajast Eugenio Collavinist, mehest, kelle kirg oli kasvatada viinamarju. Veinimaja suutis ületada maailmasõdade perioodi, hoides veinimaja Collavini perekonna käes. Manilo Collavini tõi ettevõttesse kaasaegse veinivalmistamise, viies veinimaja Corno di Rosazzo mägedele. Siin sai temast Pinot Grigio veinivalmistamise eelkäija ning aastal 1971. lõi ta vahuveini Il Grigio ja Ribolla Gialla marjasordist vahuveini. Manilo Collavini meetodit (fermentatsioon horisontaalsetes autoklaavides, II fermentatsioon pärmisettel min.30 kuud) Ribolla Gialla marjasordist vahuveini valmistamiseks kutsutakse Friuli´s Collavini meetodiks.
Collavini perekonna sümboliks on väikesed taksikoerad, kes on osa perekonnast läbi aegade. Seda toredat traditsiooni kannab edasi Collavini veinimaja logo ja sümbol veinide esietiketil.
Tootmisviis | Kääritamine koos kestadega kestab umbes kolm nädalat kontrollitud temperatuuril terastankides. Laagerdumine Allier tammevaatides 18 kuud ning edasine küpsemine pudelis. |
---|---|
Värvus | Tumepunane, violetse alatooniga |
Aroom | Aroomis vaarikaid, mustsõstart ning murakaid ja animaalsust. |
Maitse | Maitses tunda puuviljasust, tumedaid küpsenud marju, puidusust, sammalt ning vaniljet. |
Toidusoovitus | Loomaliha, Lambaliha, Ulukiliha, BBQ lihad, Metslinnud, Tugevamad juustud |
Serveerimine | 16-18°C Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist, soovitavalt eelnelat vein dekanteerida |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 6-8 aastat alates korjeaastast. |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |