Riik | Itaalia |
---|---|
Piirkond | Verduzzo Friulano IGT Venezia Giulia |
Marjasort | Verduzzo di Ramandolo |
Kuivusaste | Magus |
Alkoholisisaldus | 13.5% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | Eugenio Collavini Viticoltori |
Rivignano 1896, siit algab Collavini veinimaja lugu, nende asutajast Eugenio Collavinist, mehest, kelle kirg oli kasvatada viinamarju. Veinimaja suutis ületada maailmasõdade perioodi, hoides veinimaja Collavini perekonna käes. Manilo Collavini tõi ettevõttesse kaasaegse veinivalmistamise, viies veinimaja Corno di Rosazzo mägedele. Siin sai temast Pinot Grigio veinivalmistamise eelkäija ning aastal 1971. lõi ta vahuveini Il Grigio ja Ribolla Gialla marjasordist vahuveini. Perekonna sümboliks on väikesed taksikoerad, kes on osa perekonnast läbi aegade. Seda toredat traditsiooni kannab edasi Collavini veinimaja logo ja sümbol veinide esietiketil.
Rivignano 1896, siit algab Collavini veinimaja lugu, nende asutajast Eugenio Collavinist, mehest, kelle kirg oli kasvatada viinamarju. Veinimaja suutis ületada maailmasõdade perioodi, hoides veinimaja Collavini perekonna käes. Manilo Collavini tõi ettevõttesse kaasaegse veinivalmistamise, viies veinimaja Corno di Rosazzo mägedele. Siin sai temast Pinot Grigio veinivalmistamise eelkäija ning aastal 1971. lõi ta vahuveini Il Grigio ja Ribolla Gialla marjasordist vahuveini. Manilo Collavini meetodit (fermentatsioon horisontaalsetes autoklaavides, II fermentatsioon pärmisettel min.30 kuud) Ribolla Gialla marjasordist vahuveini valmistamiseks kutsutakse Friuli´s Collavini meetodiks.
Collavini perekonna sümboliks on väikesed taksikoerad, kes on osa perekonnast läbi aegade. Seda toredat traditsiooni kannab edasi Collavini veinimaja logo ja sümbol veinide esietiketil.
Tootmisviis | Viinamarjad korjatakse käsitsi oktoobrikuu II pooles, marjad sorteeritakse ning asetatakse kuivamis kastidesse ning tuuakse ventileeritavasse kuivatamisruumi. Seejärel külmutatakse viinamarjad -18°C juures kolmeks päevaks ja pressitakse hiljem, andes väga viskoosse ja magusa mahla. Fermentatsioon toimub vanades barrique'ides, kus vein omakorda veel areneb järgmised kolm aastat. |
---|---|
Värvus | Õlgkollane, viskoossus keskmisest kõrgem. |
Aroom | Tunda üleküpseid viigimarju, meekärge, kuivatatud aprikoose, pärnaõisi. |
Maitse | Magus, täidlane, maitses tulevad esile üleküpsed kuivatatud puuviljad, vürtsid, vaniljesus. |
Toidusoovitus | Erinevad desserdid, Marjakoogid, Foie gras'i, Sinihallitusjuustud nagu Gorgonzola või keskmiselt küpsenud lehmapiima juustude kõrvale. |
Serveerimine | 14-16°C Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist. |
Säilitustingimused | Arenguotentsiaal 3-5 aastat alates korjeaastast. |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |