Riik | Prantsusmaa |
---|---|
Piirkond | Burgundia, Côte de Beaune, Aloxe-Corton, Corton-Charlemagne Grand Cru. |
Marjasort | Chardonnay |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 14% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | Louis Latour |
Kogus kastis | 6 |
Pärast phylloxera epideemia hävitustööd 19. sajandi lõpus tegi Maison Louis Latouri perekond siis ebatavalise otsuse, kus otsustati eemaldada Aligoté ja Pinot Noir viinapuud ning asendada need Chardonnay'ga. See otsus viis neid ühe Burgundia kõige kuulsama valge veini loomisele. Täna kuulub Latouri perekonnale 10,5 hektarit, mis teeb neist suurima omaniku selles appellatsioonis. Latouri Corton-Charlemagne viinamarjaistandused asuvad Cortoni mäe peamisel osal, kus edela suund tagab maksimaalse päikesevalguse. Viinamarjad korjatakse võimalikult hilja, et tagada marjades maksimaalne küpsus.
Louis Latour veinimaja on loodud 1787.a. Burgundias, Alox-Corton´s ja tegemist on pereettevõttega. Domaine Louis Latour omab Burgundias 48ha maad, sealhulgas 27ha Granc Cru Chablis aedasid (Louis Latour on suurim Grand Cru Chablis aedade omanik). Corton-Charlemagne ja Château Corton Grancey veinid on veinimaja esindusveinid.
Louis Latour on maailmas tuntud ka veinivaatide tootjana, valmistavad vaate nii enda, kui ka teistele veinikeldritele; samuti on neil enda trükikoda, kus valmivad kõik Louis Latour veinide etiketid.
Tootmisviis | Viinamarjad korjatakse käsitsi Corton-Charlemange Grand Cru aedadest võimalikult hilja, et tagada marjades parim küpsus. Marjad sorteeritakse, eemaldatakse kobarvartest ja pressitakse. Fermentatsioon toimub traditsioonilistes avatud vaatides, kus vein läbib malolaktilise fermentatsiooni. Edasi areneb vein 8-10 kuud Prantsuse tammevaatides, mis on 100% uued ja keskmise röstimisastmega. |
---|---|
Värvus | Helekollane, kirgas |
Aroom | Puuviljane, tunda küpseid kollaseid õunu, ahjuõunu, röstitud metspähkleid, mandleid, briochi ja tsitruseviljasid. |
Maitse | Kuiv, keskmise täidlusega ja puuviljane. Tunda küpseid puuvilju, keskmaitses tulevad esile röstitud mandleid, võisust, kreemisust ja briochi. |
Toidusoovitus | Mereannid, Kammkarbid, Valge kala, Punane kala, Linnuliha, Metslinnud, Väikeuluk, Küpsed arenenud laabijuustud |
Serveerimine | jahutatult 10-12°C klassikalisest Burgundia valgeveini pokaalist. |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 10-15 aastat alates korjeaastast |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |