Riik | Prantsusmaa |
---|---|
Piirkond | Rhone Valley, Cornas |
Marjasort | Syrah |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 14% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | M. Chapoutier |
Kogus kastis | 3 |
Michel Chapoutier valmistab veine Rhone Valley´s ja on tuntud biodünaamilise veinitootjana. Tänasel ajal juhib veinimaja Michel Chapoutier ja veinid saavutavad väärikaid tunnustusi veinikriitikute poolt.
Michel Chapoutier veinimaja ajalugu saab alguse 1897.a. kui Hr. Marius Chapoutier ühendas äritegevuse oma äripartneri Rodolfo Delephiné´ga ning aastal 1922 sai ettevõte Chapoutieri perekonna omandusse. Aastal 1990 Mr. Michel Chapoutier asus ettevõtet juhtima ning tema visioon oli veinide orgaaniline ja biodünaamiline valmistamine. Tänaseks on Michel Chapoutier suureks eeskujuks veinimajadele biodünaamilise veinivalmistamise poolt. Veinid saavutavad väga kõrgeid hinnanguid tunnustatud veinikriitukute poolt. Michel Chapoutier veinivalikus on esindatud maailmakuulsad Hermitage veinid L´Ermit, Le Pavillon, Le Mèal Syrah marjasordist, samuti ka elegantne Hermitage valge vein „Chante-Alouette“. Veinid on suure keldripotensiaaliga ja olulise tähelepanu all veinikollektsionääridest sõprade hulgas. Veine valmistatakse samuti Lõuna-Rhone´s Chateauneuf-du-Pape, Tavel, Luberon, Saint-Peray piirkonnas. Michel Chapoutier´i veinide etiketilt leiab Braille´i kirjapildi.
Tootmisviis | Viinamarjad korjatakse käsitsi Michel Chapoutier Saint-Joseph põldude vanadelt viinapuudelt, sorteeritakse, 100% marjakobaratelt eemaldatakse varred. Toimub aeglane veinivirde kääritamine väikestes concrete vaatides rohkem kui üks kuu. Les Granits single vineyard veini valmistatakse kasutatakse free-run-juice, ehk esimest ja parimat veinivirret. Edasi vein areneb 16-18 kuud uutes ja osaliselt ka kasutatud (1 kord kasutatud) tammevaatides. |
---|---|
Värvus | Tumepunane, violetse alatooniga |
Aroom | Aroomis on tunda üleküpsenud ja veidi liköörseid musti marju, mustsõstar, mustikad, põldmarjad, mineraalsust (graniidisust), tumedaid vürtse ja pipart, mõrušokolaadi. |
Maitse | Maitse on kuiv, täidlane, tunda kuivatatud musti marju, mustsõstrad, küpsed murelid, graniidist mineraalsust, tugevad marjatanniinid, mõrušokolaadi ja ürdist vürtsikust. Järelmaitse pikk ja marjaselt vürtsikas. |
Toidusoovitus | Lambaliha, Ulukiliha, Loomaliha, Sealiha, Tugevamad juustud |
Serveerimine | 16-18°C Bordeaux tüüpi punaveini klaasist, soovitavalt vein eelnevalt dekanteerida |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 30-60 aastat alates korjeaastast. |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |