Riik | Prantsusmaa |
---|---|
Piirkond | Champagne |
Marjasort | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 12% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega kvaliteetvahuvein |
Tootja | Piper-Heidsieck |
Kogus kastis | 12 |
Piper-Heidsiecki veinifirma asutas 1785. aastal Florens-Louis Heidsieck. Üks erakordne šampanja pühendati Prantsuse kuningannale Marie-Antoniette’le ning selle auks anti Florens-Louis Heidsieckile võimalus kuningannale oma šampanjasid esitleda, millest sai alguse Piper-Heidsiecki šampanjade edukäik.
Iga suur lugu algab kohtumisest – Agathe Perthois oli noorele saksa päritolu Florens-Louis Heidsieckile suureks inspiratsiooniks, et luua „vein, mis naeratab“. Armujoovastuses ja seiklushimust ajendatuna ei suutnud miski visa geeniust peatada. Florens-Louis Heidsieck asutas Heidsieck & Cie šampanjamaja 16. juulil 1785.
Noore ja ambitsioonika isehakanud tegija sooviks oli pimestada kuninganna Marie Antoniette šampanja peenete ja rõõmsate mullidega. Kuninganna armus šampanjasse esimesest tilgast ning nii saigi temast esimene Heidsieck & Cie brändi saadik.
Maja edendamiseks ühendasid aastal 1815 jõud tema vennapoeg Christian Heidsieck ning andekas ja suurte ärikogemustega Henri-Guillaume Piper. Kiiresti muutus liit lahutamatuks ning üheskoos edendati šampanjamajade mainet ka väljaspool Prantsusmaa piire. Peale Florens-Louis Heidsieck surma aastal 1828 otsustas müütiline duo jätkata seiklust.
Aastal 1835 suri ootamatult Christian Heidsieck ning kolm aastat hiljem abiellus tema lesk äripartner Henri-Guillaume Piperiga ja nii sündiski bränd PIPER-HEIDSIECK.
Punase etiketiga Piper-Heidsieck on maailma üks tuntumates ja hinnatumatest šampanja kaubamärkidest. Seda tuntakse esmajoones tänu paljudele filmitähtedele nagu Marilyn Monroe, kelle lemmikšampanjaks oli just Piper-Heidsieck.
Tootmisviis | Piper-Heidsieck Cuvée Brut šampanja on valmistatud 50% Pinot Noir, 20% Chardonnay ja 30% Pinot Meunier marjasortidest. Juurde on lisatud minimaalselt 30% reservveine, mis annab šampanjale täidlust. Teine fermentatsioon pärmisettel 24 kuud, dosage 8g/L. Peale disgorgement protsessi areneb jook keldris 6 kuud. |
---|---|
Värvus | Väga kirgas ja samas õrn kuldne toon. |
Aroom | Piper-Heidsieck Cuvée Brut on värske, elegantse ja harmoonilise profiiliga. Aroomis on tunda pirni noote, virsikut, tsitrust ja apelsiniõisi |
Maitse | Šampanjas on värskust, mille tsitruse noodid viivad teatud küpsuseni. Maitses on tunda ka röstitud leiva, värskete mandlite ja piparmündi aroome. |
Toidusoovitus | Aperitiiv, Eelroad, Mereannid, Punane kala, Iseseisvalt nautimiseks, Kergemad juustud |
Serveerimine | jahutatult 8-10°, Bordeaux tüüpi valgeveini pokaalist |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |