Riik | Itaalia |
---|---|
Marjasort | Sangiovese, Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 14% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | Ruffino S.r.l. |
Kogus kastis | 6 |
Chianti Classico DOCG loodi 1996 aastal ja seaduse järgi peab Chianti Classico DOCG´s olema Sangiovese viinamarjasorti 80% veinis. Sangiovese on Toskaana peamine tume viinamarjasort.
Ruffino veinimaja on loodud1877.a. vendade Ilario ja Leopoldo Ruffino poolt. Aastal 1890, kui Itaalia oli kuningriik, külastas Aosta hertsog veinimaju, et valida välja õukonna ametlik vein. Jõudes Ruffino veinimajja oli Aosta hertsog vaimustunud Ruffino veinimaja Chianti veinist ja sõlmiti leping ning väljastati sertifikaat, kus Ruffino Chianti on ametlikult Itaalia kuningakoja veinivarustaja.
Seda ajaloolist hetke sümboliseerib Ruffino Chianti Classico Riserva Ducale DOCG, Ruffino Chianti Classico Gran Selezione DOCG veinide esietikett.
Ruffino veinimaja valmistab värskeid, suviseid veine Toskaana, Maremma- Aqua di Venus Rose ja Bianco veine; samuti Vino Nobile de Montepulciano, Ruffino Modus (Super-Tuscan). Alles ligi 5-6 aastat tagasi avastas veinimaja arhiividest antiiksed Ruffino veinimaja retseptid vermouth´i ja amaro bitteri valmistamiseks. Tänaseks on Ruffino Antica Ricetta Vermouth ja Amaro esindatud premium kokteilibaaride menüüs.
Tootmisviis | Viinamarjad on käsitsi korjatud Chianti Classico piirkonnast septembrikuu keskel, sorteeritakse, eemaldatakse varred ja pressitakse. Fermentatsioon toimub 28°C juures 8 päeva, kestakontakt veinivirdega samuti 8 päeva. Edasi areneb vein 12 kuud concreate vaatides ja 12 kuud suurtes tammevaatides (60-120hl) ning 3 kuud pudelis. |
---|---|
Värvus | Tumepunane, violetse alatooniga. |
Aroom | Aroom on marjane ja kompleksne, tunda küpseid punaseid luuvilju- kirsse, ploome, kuivatatud musti marju, tumedat šokolaadi, vaniljet, tumedat kohvi ja sügisest metsaalust. |
Maitse | Maitse on kuiv, marjane ja keskmisest täidlasem. Tunda küpseid tumedaid kirsse, ploome, mustikaid, veidi musta pipart, pehmed tanniinid. Järelmaitse pikk ja hea küpse marjasusega. |
Toidusoovitus | Metslinnud, Väikeuluk, BBQ lihad, Linnuliha, Pasta, Pitsa, Tugevamad juustud |
Serveerimine | 16-18 °C Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist. |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 8-10 aastat alates korjeaastast |