Riik | Itaalia |
---|---|
Piirkond | Toscana |
Marjasort | Malvasia del Chianti, Trebbiano Toscano |
Kuivusaste | Poolmagus |
Alkoholisisaldus | 15% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | Ruffino S.r.l. |
Kogus kastis | 6 |
Ruffino veinimaja on loodud 1877.a aastal Itaalias, Toskaana piirkonnas ja valmistab imelist desserveini Vin Santo del Chianti. Vein laagerdub väikestes Vin Santo tammevaatides 3 aastat, veinivaadid täidetakse ¾ kogumahust ja lisatakse juurde eelmiste aastakäikude Vin Santo´t, mis tagab käärmisprotsessi. Sobib ideaalselt erinevate mandli, pähkli dessetide, tugevamad juustud- sinihallitusjuust, Foie Gras´juurde.
Ruffino veinimaja on loodud1877.a. vendade Ilario ja Leopoldo Ruffino poolt. Aastal 1890, kui Itaalia oli kuningriik, külastas Aosta hertsog veinimaju, et valida välja õukonna ametlik vein. Jõudes Ruffino veinimajja oli Aosta hertsog vaimustunud Ruffino veinimaja Chianti veinist ja sõlmiti leping ning väljastati sertifikaat, kus Ruffino Chianti on ametlikult Itaalia kuningakoja veinivarustaja.
Seda ajaloolist hetke sümboliseerib Ruffino Chianti Classico Riserva Ducale DOCG, Ruffino Chianti Classico Gran Selezione DOCG veinide esietikett.
Ruffino veinimaja valmistab värskeid, suviseid veine Toskaana, Maremma- Aqua di Venus Rose ja Bianco veine; samuti Vino Nobile de Montepulciano, Ruffino Modus (Super-Tuscan). Alles ligi 5-6 aastat tagasi avastas veinimaja arhiividest antiiksed Ruffino veinimaja retseptid vermouth´i ja amaro bitteri valmistamiseks. Tänaseks on Ruffino Antica Ricetta Vermouth ja Amaro esindatud premium kokteilibaaride menüüs.
Tootmisviis | Viinamarjakobarad korjatakse käsitsi septembrikuus. Marjakobarad sorteeritakse hoolikalt, jälgides, et kobaras olevad viinamarjad oleksid ühtlaselt valminud ja parima kvaliteediga (vältida hallituse tekkimist). Viinamarjakobarad pannakse kuivama roomattidele hästi ventileeritud ruumides kuni detsembrikuu alguseni (marjades suhkrusisaldus jõuab 30 °Brix´ni). Seejärel viinamarjakobarad veelkord sorteeritakse, pressitakse veinivirre, toimub aeglane fermentatsioon kontrollitud temperatuuril. Vein laagerdub väikestes Vin Santo tammevaatides 3 aastat, veinivaadid täidetakse ¾ kogumahust ja lisatakse juurde eelmiste aastakäikude Vin Santo´t, mis tagab käärmisprotsessi. |
---|---|
Värvus | Merevaigu kollane, kirgas. |
Aroom | Aroom on puuviljane, tunda üleküpsenud kollaseid luuvilju, mesisust, kollaseid tsitruselisi (mandariin), ananassi, kuivatatud aprikoose, datleid, viigimarju, muskaatpähkleid ja röstitud metspähkleid. |
Maitse | Maitse on puuviljane, poolmagus, keskmise täidlusega. Tunda küpseid apelsine, kuivatatud aprikoose, pähkleid. Järelmaitse on pikk, puuviljane ja mineraaselt tsitruseline. |
Toidusoovitus | Desserdid, Tugevamad juustud |
Serveerimine | Jahutatult 8-10°C väiksemat tüüpi Bordeaux veiniklaasist. |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 20 aastat alates viinamarjade korjeaastast. |